Gauldal VGS > Fagtilbud > Teknikk og ind. prod. > Aker-tur 2008

Aker-tur 2008

Dette er dagen Aker har sin generalforsamling og inviterer derfor elever fra videregående skole, lærere, studieveiledere, høyskoler og universiteter.Det gjør Aker for å gi innsyn i morgendagens valg som påvirker industriutvikling, miljøutfordringer og arbeidsplasser.

De forskjellige bedriftene i Aker kan invitere noen samarbeidspartnere til denne dagen i Oslo. Gauldal videregående skole ble invitert av Aker Kværner Stord, sammen med Stord videregående skole og Haugaland videregående skole.De to skolene er i nedslagsfeltet til Aker Kværner Stord, så det er litt spesielt at Gauldal blir representert som en god samarbeidspartner til bedriften i Hordaland.
Grunnen er at Gauldal videregående skole har i årevis levert gode lærlinger til bedriften som har et veldig solid rykte som gode medarbeidere. Spesielt har Gauldal utdannet sveisere som har veldig gode ferdigheter. Flere topp plasseringer i NM og deltakelse i yrkes OL sier sitt om det.

JPG image, 1260 x 943
Kenneth Laugsand og Kim Marius Sunnset ble de heldige som fikk seg en tur til Oslo torsdag 3. april.

Stord på sin side er veldig ivrige på å høre fra elevene, og hva de kan gjøre for å bli en mer attraktiv lærebedrift for elever i dag. Hva skal til for at de vil søke læreplass hos Aker Kværner Stord?  Stord bedriften har som mål å rekruttere 50 lærlinger hvert år de nærmeste 3 årene. For ungdom som er ute etter en god utdanning innenfor industrien, er Stord et godt og spennende alternativ. Fremtidsutsiktene tilsier et veldig spennende marked på dette området. Fremtidsutsiktene tilsier at det ikke er bare Norge som vil bli arbeidsområde men også utlandet.

For elevene som deltok ble det enn minnerik dag som de sent vil glemme. Alle Aker selskapene var representer med egne stands, vi besøkte dem alle og fikk se litt av deres fremtidsplaner. Alt fra CO2 fangst til nye oljerigger for ekstreme forhold.

Det var lagt opp til et talkshow om morgendagens valg. Vi ble presentert et senarie som gikk på hva oljenasjonen Norge vil være i 2020, og hva vil Aker gjøre på dette tidspunktet. Dette var lagt opp som en nettsending fra NRK- Coca - Cola, ledet av Fredrik Skavland. Først ble verst tenkelige senario presentert: Norge blir saksøkt av 20 fattige land for sitt CO2 utslipp, skolene er dårlige og nasjonens økonomi står på spill. Deretter ble best tenkelige senario presentert: Norge går så det suser, vi er best i alt. Skole, helse, økonomien, Aker er det ledende konsern og har de beste løsningene osv..
De som deltok i debatten var unge høyre, natur og ungdom, AUF og en ung dame fra Aker. De skulle sette seg inn i de forskjellige senarier og diskutere ut fra sitt standpunkt.

JPG image, 1260 x 943
Her er elever fra Stord, Haugaland og Gauldal ivrige tilhører til en innføring i CO2 fangst, presentert av en representant for Aker Clean Carbon. Bak ser vi reiseleder fra Aker Kværner Stord, Harald Andre Bentsen.

Etter en lunsj som da selvfølgelig Aker Seafood sto for, ble vi med på en interessant omvisning med tilbake i Aker historien og området rundt Aker brygge. Det er en gjeng med pensjonerte Aker ansatte som står bak utstillingen og de er da naturlige guider på denne runden.

JPG image, 1260 x 943
Stor interesse rundt guiden for å høre på historien rundt området ved Aker brygge før og nå.

Industrihistorien ved Aker brygge startet i 1841, og det var aktivitet ved verftet helt frem til midten av 1970- tallet. Da var bygging av skip, motorer og plattformer aktiviteten på området. På det mest hektiske ansatte de 500 medarbeidere på en sommer, men etter det var de ikke flere enn 600 innenfor portene. Så det var en enorm gjennomstrømming av arbeidere som etter hvert ble et problem for den videre driften av verftet.

JPG image, 1260 x 943
Slik så det ut ved Aker brygge i 1975. (Bilde er av en fotomontasje)

JPG image, 887 x 667
Slik ser det ut i dag.

Dagen ble på ungdommelig vis avsluttet med pizza ved en av Aker brygges restauranter.

JPG image, 1054 x 791
Elever fra Gauldal, Stord og Haugesund samlet rundt bordet for litt mat.

Vi takker Aker for en strålende dag og vi ser frem til å fortsette samarbeidet i tiden fremover.

Teamleder TIP, ved Gauldal vgs.

Øystein Talsnes.

Marius Meldal